Aktuálne oznamy v čase núdzového stavu od 24. októbra do 1. novembra 2020

Aktuálne oznamy v čase núdzového stavu od 24. októbra do 1. novembra 2020

Aktuálne oznamy v čase núdzového stavu a obmedzenia slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania od 24. októbra do 1. novembra 2020

1) Podľa nariadenia biskupov Slovenska je v tomto období pozastavené verejné slávenie bohoslužieb. Pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva a krst sa môžu verejne sláviť podľa doteraz platných pravidiel: v interiéri 1 osoba na 15 m2. Sväté omše podľa nahlásených úmyslov kňazi obetujeme podľa dohodnutého termínu.

2) Pre veriacich platí do odvolania dišpenz od účasti na sv. omši v nedeľu a v prikázaný sviatok. Tieto sviatočné dni svätíme v duchovnom spoločenstve s inými veriacimi vďaka televízii, internetu alebo rozhlasu.

3) Úplné odpustky pre zomrelých veriacich – z rozhodnutia pápeža Františka – je možné tento rok získať celý mesiac november, a nielen od 1. do 8. novembra. Toto rozhodnutie súvisí so zaistením bezpečnosti veriacich.
Okrem toho všetci, ktorí z vážnych dôvodov nemôžu vychádzať z domu, môžu získať odpustky tak, že sa v duchu spoja so spoločenstvom Cirkvi miestnej alebo univerzálnej, zrieknu sa akéhokoľvek hriechu s úmyslom splniť – akonáhle to bude možné – tri ďalšie zvyčajné podmienky (svätú spoveď, prijať sväté prijímanie a pomodliť sa na úmysel Svätého Otca) a pred obrazom Pána Ježiša alebo Panny Márie sa zbožne pomodlia modlitby za zosnulých (napríklad ranné chvály alebo vešpery z breviára za zosnulých, svätý ruženec, korunka Božieho milosrdenstva, iné modlitby za zosnulých, meditačné čítanie evanjelií z liturgie za zosnulých, skutok milosrdenstva, obetujúc Bohu bolesti a útrapy vlastného života).

Apoštolská penitenciária vo Vatikáne povzbudzuje kňazov, aby sa zvlášť veľkodušne venovali vysluhovaniu svätej spovede a rozdávaniu svätého prijímania. Všetkých kňazov naliehavo vyzýva, aby na Spomienku na všetkých verných zosnulých (2. novembra) slúžili tri razy za deň svätú omšu.

Náš farský kostol v Záhorskej Bystrici bude otvorený:
pre súkromnú modlitbu od 10.00 do 18.00 hod.
svätá spoveď Pon – Pia od 17.00 do 18.00 hod., ako aj podľa dohody

Sedembolestná Panna Mária, Patrónka Slovenska, prosíme ťa o tvoju pomoc a ochranu. Vypros uzdravenie chorým, ochraňuj zdravotníkov, ktorí sa o nich starajú a odvráť šírenie choroby. Oroduj za nás, ktorí sa k tebe s dôverou utiekame! Amen.